Ondersteuning bij dementie
Wat is er mogelijk en waar kunt u terecht?
Heeft u of uw naaste te maken met dementie? U staat er niet alleen voor want er zijn veel organisaties en zorgprofessionals die u kunnen ondersteunen.
De mogelijkheden voor u op een rij:
Tips en adviezen
- Dementielijn
Wilt u persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Dan kunt u bellen met de DementieLijn. Of u nu een vraag hebt of alleen even wilt bellen om uw hart te luchten. Een deskundige medewerker begrijpt uw situatie, luistert en geeft gericht advies. De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur op telefonnummer 0800 5088. Bellen is gratis.
- Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is een Nederlandse stichting die zich inzet voor een beter leven met en een toekomst zónder dementie. Op de website vindt u allerlei informatie, adviezen en tips.
- Dementie.nl
Dementie.nl is er voor iedereen die te maken heeft met dementie. Of je nu mantelzorger bent of zelf dementie hebt. Op ons platform krijg je tips en informatie over leven met dementie. Ook kun je hier verhalen lezen, je eigen ervaringen delen en vragen stellen aan deskundigen en lotgenoten.
Ontmoeting en samenzijn
- Alzheimercafé
U bent van harte welkom in het Alzheimercafé: waar, meestal maandelijks, een bijeenkomst voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten wordt georganiseerd. Telkens met een ander thema. Het is een ontmoetingsplek waar u tips en informatie over (omgaan met) dementie krijgt en vragen kunt stellen. Ook kunt u ervaringen uitwisselen met lotgenoten en is er ruimte voor sociaal contact.
Vind hier een Alzheimercafé bij u in de buurt.
- Jungheimercafé
Het Jungheimercafé is een plek voor mantelzorgers van “jonge” mensen met de diagnose dementie. Het is een plek waar herkenning en begrip centraal staan. Ook speelt informatie over dementie een belangrijke rol tijdens de bijeenkomsten. Er zijn Jungheimer cafe's in Drachten en Leeuwarden:
Voor 2023 zijn data gepland voor Leeuwarden en Drachten, zie flyer.
- Odensehuis
Het Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Een Odensehuis biedt een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich’ thuis’ kunnen voelen. De Informatievoorziening is bestemd voor een brede groep geïnteresseerden.
In Friesland vindt u Odensehuizen in Drachten en Beetsterzwaag, Gorredijk, Burgum, Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Bolsward.
Voor alle Odensehuizen geldt, om 10 uur staat de koffie klaar en bent u van harte welkom!
Een maatje
Een vrijwilliger of professional die aan huis komt voor gezelschap of ter ondersteuning of vervanging van de mantelzorger.
- *Stichting Kameraad:
Zij bieden ondersteuning via een ‘maatje’ aan mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie.
- *Saar aan Huis:
Pashouders van MeiJo krijgen korting op het uurtarief.
Aanvullende mantelzorg en ondersteuning bij dagelijkse bezigheden afgestemd op uw wensen en behoeftes. Zoals:.samen koken of tuinieren, bewegen, naar de supermarkt gaan, een spelletje spelen enz.
- *Zorgmies:
ZorgMies kan helpen bij de zorg voor de persoon met dementie, zodat de mantelzorgers niet overbelast raakt. De medewerkers van ZorgMies hebben ervaring met dementie en zorgen voor stabiliteit.
- *Handen in Huis:
Handen in Huis ontlast mantelzorgers. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Zij bieden u de mogelijkheid om er even tussenuit te gaan en op te laden of om zonder zorgen over thuis een operatie te ondergaan.
Een vrijwilliger van Handen in Huis komt minimaal 3 aaneengesloten dagen en 2 nachten vervangen. Langer is in goed overleg altijd mogelijk en is afhankelijk van jouw wensen en de vergoeding van de zorgverzekeraar.
- *Home Instead Thuisservice:
De medewerkers van Home instead zijn specialist in dementiezorg. Zij bieden zorg thuis en ondersteuning bij dagelijkse handelingen die bij mensen met dementie niet meer zo makkelijk gaan als voorheen. Denk aan handelingen als aankleden, het bereiden en nuttigen van een maaltijd en het herinneren aan medicatie of afspraken. Hiervoor wordt de tijd genomen en is er aandacht voor de wensen en behoeften van zowel de persoon met dementie als de mantelzorger.
* Aan deze diensten zijn kosten verbonden. Mogelijk is een vergoeding vanuit uw zorgverzekering of PGB mogelijk.
- Vrijwilligers of welzijnsorganisaties
Soms is ondersteuning ook mogelijk vanuit de welzijnsorganisatie in uw gemeente of vanuit vrijwilligersorganisaties.
Kijk voor meer informatie op de pagina mantelzorgondersteuning op deze website.
Ondersteuning en zorg
- *Casemanager dementie
Wanneer bij u of uw naaste een vorm van dementie vastgesteld is, komen er veel vragen op u af. U kunt bij de casemanager dementie terecht met al uw vragen over dementie, maar ook met uw vragen over wonen, zorg, relaties en een zinvolle invulling van de dag. Wat gaat er goed? Wat zijn de wensen? De casemanager dementie is uw gesprekspartner. Hij of zij is de vaste contactpersoon voor u, uw naaste, familieleden en andere betrokken zorgverleners.
- *Dagbesteding/ dagopvang
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Dagcentrum
Wanneer u zelfstandig thuis woont, kan het best lastig zijn om invulling aan uw dag te geven. Het dagcentrum biedt een prettige invulling van de dag, structuur en een stimulerend, afwisselend programma. Er werken deskundige zorgverleners, die bijgestaan worden door vrijwilligers. Zij hebben aandacht voor wat u nodig heeft om u goed te voelen en een leuke tijd te hebben, Lees meer.
Dagbesteding
Er zijn diverse soorten dagbesteding. Kik hier voor het overzicht van de mogelijkheden bij u in de buurt ( klik op filter 'dementie').
Het is belangrijk dat de dagbesteding aansluit bij uw wensen en behoeften. Laat u daarom ook adviseren door uw casemanager dementie of een andere professional.
- *Volledig Pakket Thuis
Volledig Pakket Thuis (VPT) is voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg, maar graag in hun eigen huis willen en kunnen blijven wonen. Met VPT geeft een klein team van medewerkers samen met u en uw netwerk invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg. Passend bij uw behoeften en wensen. Denk bijvoorbeeld aan het samen opstarten van de dag, het ondersteunen bij huishoudelijk werk, het verzorgen van de maaltijden, samen even er op uit, maar ook verzorging, verpleging en begeleiding bij dagelijkse dingen. Uw kwaliteit van leven, eigen regie, veilig en verantwoord thuis wonen zijn hierbij het belangrijkste uitgangspunt.
Lees meer.
- *Wonen met zorg
Als het moment komt dat thuis wonen echt niet meer gaat, zijn er woonzorgcentra waar u kunt rekenen op een veilige en comfortabele woonomgeving. Er zijn diverse organisaties die wonen met zorg aanbieden. Kijk hier voor het aanbod van KwadrantGroep.
*Voor deze diensten is een indicatie nodig.
Meer informatie en advies nodig?
Heeft u een vraag over de diensten waar een indicatie voor nodig is? Bel dan naar het Klant Advies Centrum van KwadrantGroep via telefoonnummer 099 512 70 00.
Heeft u een vraag over welzijn, ontmoeten en samenzijn? Dan kan de MeiJo consulent u wellicht verder helpen. Bel naar 088 512 1000.
DEMENTIE, WAT NU?
De gespecialiseerde casemanagers dementie van Netwerk Dementie Fryslan kunnen helpen.