Spaargeld en opname in verpleeghuis
Hoe zit dat?
Moet ik mijn spaargeld 'opeten' bij opname in een verpleeghuis?
Vroeger moest u bij een verhuizing naar een zorginstelling inderdaad eerst uw spaargeld en woning 'opeten' voordat de overheid ging betalen. Hierdoor raakte u een groot deel van uw vermogen kwijt als u naar een verpleeghuis verhuisde. Sinds 1996 is dit gelukkig niet meer zo. Iedereen die in een zorginstelling woont betaalt nu een eigen bijdrage Wlz via het CAK. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden. Het vermogen is dus nog steeds wel van invloed, maar veel minder dan vroeger. De eerste 31.747 euro (het dubbele met een partner) telt helemaal niet mee voor de eigen bijdrage. Van het vermogen boven deze vrijstelling wordt 4% meegeteld als inkomen voor de eigen bijdrage.
Naast inkomen en vermogen zijn er ook andere zaken die bepalen hoe hoog de eigen bijdrage wordt:
- In welke vorm ontvangt u de Wlz-zorg
- Hoe is de samenstelling van uw huishouden
- Ontvangt u een AOW voor gehuwden of alleenstaanden
- Uw leeftijd
Op de website van het CAK kunt u een proefberekening doen zodat u een indicatie krijgt van de hoogte van uw eigen bijdrage Wlz.
Wilt u precies weten hoe u ervoor zorgt dat u niet teveel eigen bijdrage betaalt, de juiste keuze maakt voor de AOW en ontvangt waar u recht op heeft? Onze partner Zicht op Geld heeft veel ervaring met de financiƫn rondom een verpleeghuisopname. U kunt altijd contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als pashouder van MeiJo ontvangt u korting op de factuur. Kijk hier voor meer informatie.