Veilig op de trap
Een ongelukje is zo gebeurd en kan vervelende gevolgen hebben. Voorkom vallen met deze tips voor veilig traplopen.
We blijven steeds langer in ons eigen huis wonen en willen dat natuurlijk zo fijn en veilig mogelijk. Onze huizen zijn niet altijd afgestemd op het ouder worden. Het blijkt dat er veel ongelukken gebeuren tijdens het traplopen. Dit kan leiden tot kleine ongemakken maar ernstig letsel komt ook veel voor.
Met deze tips maakt u uw trap zo veilig mogelijk:
1.Verlichting
Bij veel mensen is de trap slecht verlicht. Dat is eenvoudig op te lossen door met LED-verlichting de traptreden goed zichtbaar te maken. U kunt ook beweging sensoren op de treden of de muur plaatsen. Deze werken op batterijen zodat u niet aan de slag hoeft met het omleggen of aansluiten van elektriciteit. Kies bij een nieuwe trap voor verlichting die is verwerkt in de treden.
2.Goed schoeisel
Veel ongelukken gebeuren door uitglijden. Draag schoenen of pantoffels met stroeve zolen of koop sokken met een antislipzool. U kunt ook antislip materiaal aanbrengen op de treden zoals strips of speciale spray.
3.Goede trapleuningen
Zorg ervoor dat u trapleuningen goed vast zitten en op de juiste hoogte zijn gemonteerd. Dit is ongeveer ten hoogte van uw heup. Plaats, als dit mogelijk is, aan beide kanten van de trap een leuning. Zo heeft u aan beide kanten steun.
4.Lege trap
Leg niks op de trap, ook niet voor even. U of een huisgenoot kan hier makkelijk over struikelen of over uitglijden.
5.Wees alert
Loop bewust op de trap. Wees niet gehaast en neem de tijd. Doe geen andere dingen maar concentreer u op het lopen en houdt u goed vast.
6.Tussentreden
Als de stap van tree naar tree te groot voor u is kunnen tussentreden een oplossing zijn. Deze worden op de bestaande traptreden geplaatst en geven een tussenstapje tussen twee traptreden. Tussentreden zijn niet heel groot, er kan met maar één voet op gestaan worden.
7.Contrasterende kleuren
Het aanbrengen van contrasterende kleuren op de trap versterkt het zicht op de traptreden, bijvoorbeeld door vlak voor de rand van elke trede een contrasterende lijn aan te brengen. De contrasterende lijn geeft een indicatie waar de traptrede eindigt zodat de kans op mis stappen verkleint.
8.Trapassistent
De trapassistent bestaat uit een (inklapbare) beugel die aan een handrail en veiligheidsrail zit en de plaats inneemt van de gewone trapleuning. Een trapassistent zorgt dat het minder moeite kost om de trap op en af te lopen. Door de ondersteuning van een beugel heeft u trede voor trede houvast en kunt gebruik maken van uw armspieren zowel als uw beenspieren
9.Traplift
Als traplopen niet meer veilig is of niet goed meer lukt dan is het goed om na te denken over een traplift.
Trapliften zijn er met stoel of sta-plateau. Ze zijn te koop, ook tweedehands, of te huur. Mogelijk komt u in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente. Een traplift aanvragen kan dan via de Wmo. Koopt u zelf een traplift en heeft u een huurhuis? Informeer dan altijd bij de huurbaas of woningbouw naar de voorwaarden.
Laat u altijd goed informeren over welke traplist het beste bij u past.
Bron: Vilans hulpmiddelenwijzer