Voelt u zich weleens eenzaam?
Durf hulp te vragen!
Eenzaam zijn is niet hetzelfde als alleen zijn. Eenzaamheid is het je niet verbonden voelen en het missen van een emotionele band met anderen. Dit voelt voor iedereen anders en komt vaker voor dan u denkt. Uw leeftijd maakt daarbij niet uit. Iedereen kan zich eenzaam voelen.
Eenzaamheid is een rot gevoel en gaat vaak niet vanzelf over. U kunt zelf veel doen om eenzaamheid aan te pakken. De kunst is om sociaal actief te blijven; anderen op te zoeken, erop uit te gaan en zorgen voor contact met mensen die belangrijk voor u zijn.
Deze tips kunnen u helpen
- Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of een mailtje sturen.
- Durf om hulp te vragen. Mensen doen graag iets voor een ander.
- Heeft u een gesprek met uw huisarts, wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel over u eenzaamheid. Zij kunnen u vaak verder helpen.
- Ga, als dat mogelijk is, vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld bij een buurthuis, sportclub, bewonersvereniging of kerk. Vrijwilligersactiviteiten zijn niet alleen goed voor anderen, maar ook voor uzelf.
- Bied buren of kennissen uw hulp aan; oppas van kinderen of huisdieren, een klusje wat hulp bij het huishouden enz.
- Als u een hond heeft, maak een praatje met andere hondenbezitters. U heeft vast een gedeelde passie voor honden.
- Oefen simpele gesprekken, of smal talk, terwijl u boodschappen doet of in de auto zit. Het gaat u dan een stuk makkelijker af in het echt en praten over koetjes en kalfjes kan een eerste stap zijn tot nieuwe contacten.
- Meld u aan voor activiteiten bij u in de buurt. Bijvoorbeeld gezamenlijk eten in een wijkcentrum, een kaartclub of een koffiedrink bijeenkomst.
Bron en meer informatie: www.eentegeneenzaamheid.nl en www.eenzaam.nl
Heeft u hulp nodig?
In veel gemeenten is er ondersteuning voor mensen die zich eenzaam voelen en worden activiteiten georganiseerd. Wilt u weten welke mogelijkheden er in uw omgeving zijn? Schakel dan de MeiJo consulent in.